Werken bij De Schoor

Spotlight vacature: opbouwwerker Wijkteam

Regelmatig hebben we vacatures bij De Schoor, deze keer zetten we de functie opbouwwerker in een wijkteam in de spotlight.

We deden een interview met Wijkteam opbouwwerker Maaike!

 

Hoe is vanochtend je werkdag gestart?
Met een fotoshoot! Ik heb een zakelijke foto laten maken die ik kan gebruiken voor bijvoorbeeld mijn social media. Bij De Schoor wordt goed voor ons gezorgd. Regelmatig worden dit soort dingen aangeboden waar je gebruik van kunt maken.
Vanochtend had ik ook administratief spreekuur. Vrijwilligers helpen mensen met allerlei vragen. Ik ben soms achterwacht van de vrijwilligers en spring bij waar nodig.

 

Wat staat er vanmiddag nog op de planning?
Een afscheidsborrel van een collega. Jammer dat ze weggaat maar gelukkig blijft ze wel bij De Schoor werken. In het buurtcentrum ontmoeten we elkaar. Daar is ook ons kantoor. Het bruist er altijd. Als ik binnenkom heb ik eerst een gesprekje met de vaste gezichten. Je weet nooit wat de dag precies brengt, het is dynamisch werk.

 

Je hebt natuurlijk niet altijd fotoshoots en afscheidsborrels, hoe ziet een gemiddelde dag er wel uit?
Iedere dag is zo anders. De mensen waar je mee en voor werkt maken echt je dag.
De ene dag is het meer ondersteuning en ga ik op huisbezoek en de andere dag ben ik meer bezig met het echte opbouwwerk. Dan heb ik bijvoorbeeld een afspraak met een tolk en kijken we hoe we een centrale plek kunnen creëren voor ondersteuning, ontmoeting en activiteiten.
Ik verzamel signalen en haal de behoeftes op van bewoners en neem vervolgens het voortouw daar iets mee te doen.

 

Welk onderdeel aan je werk vind je het leukst?
Het verbinden van mensen met elkaar. Het geeft veel voldoening als je ziet dat iemand weer de sjeu terugkrijgt in het leven. Mensen zitten soms een beetje vast en ik kijk naar wat deze mensen nog wel kunnen. Opbouwwerk zegt het eigenlijk al, je helpt mensen weer verder met het leven op te bouwen. De parels eruit halen vind ik erg leuk!
Door het werken in een wijkteam leer je zoveel nieuwe dingen. De verdieping zit in het leren van het hele sociale domein.

 

Dat klinkt zeker interessant, maar dan is er vast ook iets wat je minder leuk vindt?
Omdat je met veel disciplines werkt heb je iedere week teamoverleg. We verdelen dan de meldingen die zijn binnengekomen en pakt ook meldingen op van andere disciplines uit het wijkteam.
De overleggen en de noodzakelijke administratie zijn niet mijn favoriete onderdelen.
Tegelijkertijd geven sommige nadelen wel weer houvast. Ik hoef bijvoorbeeld nooit zelf op zoek naar werk zoals bijvoorbeeld een regulier opbouwwerker. In een wijkteam kloppen mensen zelf aan.

 

Heb je veel contact met collega’s en je teamleider?
Ja, in het buurtcentrum zitten nog meer Schoor collega’s. We hebben veel contact en versterken elkaar ook. We hebben allemaal onze eigen doelgroep maar het is juist leuk daarin samen te werken. Verder hebben we 1 keer per maand Vakgroep met de opbouwwerkers en dan zoeken we echt de verdieping op. De teamleider is hier ook altijd bij aanwezig en is erg betrokken en behulpzaam.

 

Hoe ervaar je de werksfeer?
Ongedwongen, ontspannen en we delen veel met elkaar over het werk. We hebben een gezellig kantoor en een leuk team. Jaarlijks is er een teamuitje en daar kijk ik altijd erg naar uit.
Je netwerk wordt ook echt groot in dit werk en je leert de stad goed kennen!

 

Wat is de grootste uitdaging in je werk?
Dat is het stellen van grenzen en in balans blijven. Soms verwachten mensen dat je altijd beschikbaar bent omdat je erg zichtbaar bent in het buurtcentrum. Daardoor sta ik altijd aan. Dat is soms een uitdaging.

 

Hoe vind je het werken bij De Schoor?
Heerlijk! Ik werk hier al bijna 6 jaar. Toen ik 5 jaar in dienst was stond de teamleider voor de deur met een bos bloemen. Dat laat al zien wat een fijne organisatie het is. Er is altijd persoonlijke aandacht en er wordt echt met je meegedacht.
Daarnaast vind ik het fijn dat het een grotere organisatie is waardoor de lijntjes kort zijn.

 

Wanneer ga je blij naar huis?
Bijna iedere dag.
Het doet me goed om mensen te zien groeien. Soms lijkt iets een hele kleine stap maar voor een ander kan dat echt life-changing zijn.
Ik ervaar heel veel passie in mijn werk.
 

 

Privacyverklaring Ontmoet ons op:
Werken bij De Schoor maakt deel uit van De Schoor, Welzijn in Almere