Werken bij De Schoor

Blog Lucia Fer, wijkwerker

Orange the world

 

Gisteravond was ik - als vrouw en als medewerker van De Schoor - aanwezig bij de opening van de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Het onderdeel Ervaringsdeskundigen aan het woord maakte veel indruk op mij.

 

De rillingen liepen over mijn rug bij het horen van het geweld, de vernedering en de angst die deze vrouwen keer op keer in hun relaties moesten meemaken.

Als kleindochter van een oma die het niet pikte als een man al bij de eerste keer zijn hand ophief om haar te slaan, heb ik al op jonge leeftijd van haar geleerd om financieel onafhankelijk te worden. 
“Je diploma is je man”, zei ze altijd. Als een man denkt dat je financieel afhankelijk van hem bent, denkt hij ook dat zijn vrouw zijn bezit is en dat hij haar mag slaan.

 

Mijn oma was een mooie, sterke en zelfstandige vrouw. 
Hardwerkend! Zij was wasvrouw (deed de was en het strijkwerk voor rijkere vrouwen), schoonmaakster en verkoopster van haar eigen gemaakte producten (kraaltjes, brouwsels van haar eigen gemaakte medicijnen en van groenten uit haar moestuin) en masseuse van voornamelijk baby’s.
Daarnaast was zij moeder van 9 kinderen. Bijna elk kind had zijn eigen vader. Want zodra de vader zijn hand ophief om haar te slaan, wees mijn oma hem soms vechtend de deur.
Haar advies aan haar schoondochters, kleindochters en andere vrouwen was daarom altijd om je niet te laten misbruiken en vooral geen boksbal te worden van mannen. Vrouwen waren voor haar godinnen die met hun prachtige lichaam, voor nieuw leven op aarde kunnen zorgdragen.

 

Mijn oma zou een grote voorstander zijn geweest van “Orange the world”.
Ik ben een voorstander van Orange the world. En ik waardeer het gebaar van De Schoor. Een vlag ophangen om op deze manier aandacht te trekken van collega’s en voorbijgangers.
Samen kunnen wij een verschil maken door bewustzijn te verspreiden, steun te bieden aan slachtoffers en te werken aan het voorkomen van geweld tegen vrouwen en meisjes.


Orange the world en als het kan…teken ook de medestander-pledge https://www.orangetheworld.nl/de-medestander-pledge/

 

Lucia Fer
November 2023

 

Wil je meer blogs van onze collega Lucia lezen? www.deschoor.nl/samenvoorelkaar

Meer over Lucia

 

Lucia is opbouwwerker in het wijkteam in Tussen de Vaarten en schrijft regelmatig blogs over haar ervaringen in de wijk.

 

 

 

 

 

Privacyverklaring Ontmoet ons op:
Werken bij De Schoor maakt deel uit van De Schoor, Welzijn in Almere